Brak czcionki source sans pro

Mabox Linux Fora Rozwój dystrybucji Raporty o błędach Brak czcionki source sans pro

Otagowano: 

Ten wątek zawiera 3 odpowiedzi, ma 3 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez  Ulther 3 tygodni temu.

Oglądasz 4 posty - 1 do 4 (z 4 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #279

    slawul
    Participant

    Menu > Preferencje > Wystrój i ikony > Preferencje wyglądu > Widżety (lxappearance)
    Domyślna czcionka : Source Sans Pro 12
    W jakiej paczce znajduje się ta czcionka?
    Brak tej czcionki w systemie.
    To powodowało problemy przy wyświetlaniu w terminalu m.in. w screenfetch.
    Zmiana Source Sans Pro 12 na Sans 10 problem rozwiązało (choć nie wiem czy tylko ta zmiana).

    #280

    napcok
    Keymaster

    @slawul: a o jaki wystrój chodzi?
    Edit: Ustawienia w lxapperance , nie mają wpływu na ustawienia czcionki w terminalu.

    #281

    slawul
    Participant

    @napcok znowu mnie nie rozumiesz, a starałem się tak jasno opisać.
    Chodzi o czcionkę – jak w tytule, a cała reszta to „łopatologia” gdzie to się znajduje i wskazuje.
    I nie chodzi o ustawienia czcionki w terminalu tylko w systemie ogólnie.
    Jeszcze raz – W jakiej paczce znajduje się ta czcionka?
    Source Sans Pro o ile wiem to jest czcionka od adobe albo od google.
    Bo testowałem możliwości screenfetch i wyświetlało kilka komunikatów razem z info jakie normalnie screenfetch wyświetla: m.in.
    Właściwość „/Net/ThemeName nie istnieje na kanale „xsettings”
    Właściwość „/Net/IconThemeName nie istnieje na kanale „xsettings”
    Właściwość „/Gtk/FontName nie istnieje na kanale „xsettings”
    Zajrzałem do /usr/bin/screenfetch znalazłem te linijki, a chodziło o xfce4.
    Zainstalowałem xfce4-settings „poszperałem” – sprawdziłem co i jak – tylko po co mi to skoro mam lxappearance i mabox-owe Centrum Sterowania, odinstalowałem xfce4-settings, moje „szperanie” wskazywało to że w lxappearance pokazywało czcionkę Source Sans Pro 12, a w xfce4-settings czcionka Sans 10 – zmieniłem Source Sans Pro na Sans i problem zniknął. No jeszcze z ThemeName i IconThemeName coś pokombinowałem.
    I znowu zagmatwałem co?

    #615

    Ulther
    Participant

    Odkopuję dla potomnych.
    Problem rozwiążesz tak:

    xfconf-query -c xsettings -p /Net/ThemeName -n -t string -s Bunsen
    xfconf-query -c xsettings -p /Net/IconThemeName -n -t string -s Vertex-Icons
    xfconf-query -c xsettings -p /Gtk/FontName -n -t string -s Cantarell
Oglądasz 4 posty - 1 do 4 (z 4 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.